Boeketje Kunst

Boeketje Kunst

Welkom bij Boeketje Kunst! Hier kan u uw eigen unieke boeket creëren met bloemen uit beroemde schilderijen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Selecteer individuele bloemen met behulp van onze geavanceerde objectdetectie- en segmentatiemodellen en bundel ze samen tot een gepersonaliseerde compositie. Ervaar de schoonheid en artistieke vaardigheden van de beeldende kunst op een nieuwe manier.

Voor een ideale ervaring, gebruik Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox als browser!

Hoe werkt het?

Op de pagina "plukken" staan er verschillende schilderijen. Nadat er een schilderij geselecteerd werd, kunnen er individuele bloemen worden uitgekozen. Nadien kunnen er, op de pagina "samenstellen" t.e.m. 7 bloemen worden geselecteerd uit de gekozen bloemen. Op deze pagina wordt er ook een vaas, achtergrond, kader en tekstje gekozen die het boeket uniek maken! Het resultaat komt tevoorschijn wanneer op "Stel een boeket samen" wordt geklikt.

Volg volgend stappenplan om zeker een boeket te bekomen:

Stap 1: ga naar "plukken", kies hier een schilderij, klik erop en selecteer jouw favoriete bloemen zoals hieronder wordt getoond: (herhaal deze stap om uit een ander schilderij ook bloemen te selecteren)
gif
Stap 2: ga naar "samenstellen". Geef hier aan welke bloemen uit jouw selectie in het boeket mogen en hoeveel van elke bloem je erin wil (in totaal maximaal 7 bloemen). Scroll verder naar beneden en kies gepaste vaas, achtergrond en kader:
gif
Stap 3: geef onderaan een gepersonaliseerde tekst mee en klik op "Stel een boeket samen". Klik dan onder het boeket op de Download knop om je boeket op te slaan.
gif
Wil je toch een ander boeket, klik dan opnieuw op "Stel een boeket samen" al dan niet na aanpassingen te maken in je vorige keuzes. Download wel zeker eerst je huidig boeket om het niet te verliezen!

Wat gebeurt er achter de schermen?

Om dit eindresultaat te bereiken hebben we geavanceerde technieken gebruikt, zoals objectdetectie en segmentatie. Eerst hebben we de schilderijen voorbewerkt om de bloemen meer naar de voorgrond te brengen. Vervolgens gebruikten we het YOLOv8-objectdetectiemodel, dat we zelf hebben getraind met onze eigen geannoteerde dataset, om individuele bloemen in de schilderijen te detecteren. De bounding boxes die door het YOLOv8-model werden gegenereerd, werden doorgegeven aan het geavanceerde Segment Anything Model van Facebook om de bloemen uit het schilderij te segmenteren.

Hoe wordt een boeket gegenereerd?

Met de maskers die het Segment Anything Model genereert, konden we elke bloem nauwkeurig segmenteren, zodat je kunt kiezen welke je in je boeket wilt opnemen. Om de bloemen in een mooi boeket samen te stellen, gebruikten we de populaire openCV-bibliotheek waarmee we scripts schreven die de gesegmenteerde bloemen op de juiste plaats zetten. We genereerden ook vazen met behulp van tekst-naar-beeld generatieve AI-modellen en achtergronden met dezelfde AI-modellen, waardoor het hele proces geautomatiseerd en naadloos verliep.

proces_gif

De kunst staat centraal

De schilderijen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel staan centraal in de creatie van onze website omdat het waardevolle stukken cultureel erfgoed zijn die eeuwenlang bewaard zijn gebleven. Deze kunstwerken bieden een venster op het verleden, waardoor we de geschiedenis, cultuur en artistieke tradities van de periodes waarin ze werden gemaakt kunnen begrijpen en waarderen.

Onze website wil deze kunstwerken onder de aandacht brengen door gebruikers in staat te stellen ze op een unieke en interactieve manier te verkennen. Door computer vision technieken te gebruiken om individuele bloemen van de schilderijen te segmenteren, stellen we gebruikers in staat om de ingewikkelde details en schoonheid van elke bloem afzonderlijk te waarderen. Gebruikers kunnen deze individuele bloemen vervolgens combineren tot hun eigen boeketten, wat een leuke en boeiende manier is om met het kunstwerk te interageren.

Over het project

Deze website kan worden gezien als een milestone in een groter onderzoek genaamd HENSOR.
Onder leiding van onze promotor, hebben we een platform ontwikkeld dat op een originele manier kunst en technologie combineert.
Dit project werd gerealiseerd op basis van beelden geproduceerd in het kader van DIGIT, het digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).
We zijn enthousiast om ons project met u te delen en hopen dat u het met evenveel plezier gebruikt als wij het gemaakt hebben.

Wie zijn wij?

Wij (Arend, Maxim, Xander en Isaac) zijn een team van vier studenten burgerlijk ingenieur aan de Universiteit Gent.
We hebben niet onbelangrijke hulp gekregen van de promotor en begeleiders van IDLab voor dit project: Dieter (promotor), Alec (begeleider) en Kenzo (begeleider).
Ook Karine en Lies van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben ons geholpen.